Странице

петак, 18. април 2014.

Uvod u web programiranje

                               HTML, JavaScript i CSS !


 HTML (stands for Hyper Text Markup Language) , je skup simbola i kodova za označavanje datoteka i sadržaja koji se prikazuje na web stranici. Html dokument je obično pisan u formi html elemenata koji se sastoje od tagova, koji su oblika  <tag> ... </tag>.Svrha web browser-a je da čita Html dokument i pretvori ga u vidljivu web stranicu. Pretraživač ne prikazuje html tagove na stranici već ih koristi da upravlja sa sadržajem stranice. Html u stvari opisuje strukturu sajta što ga čini više opisnim nego programskim jezikom.
Html dokument je u stvari tekstualni fajl sa ekstencijom .html ili .htm, nije programski jezik kao C++,VisualBasic, Java...


Svaki Html kod počinje tagom <html> i završava se tagom </html>. Unutar ovih tagova pišete ceo html kod. Sad, html kod se sastoji iz dva dela <head>...</head> i <body>...</body>. Unutar taga <head> se nalaze osnovne informacije o dokumentu, naslov, opis, ime autora, bla bla bal...ove informacije se ne prikazuju osim ako nemaju tag  <tittle> , ono šta piše u ovom taku će biti naslov html dokumenta i prikazaće se u naslovnoj liniji web browser-a. Unutar taga  <body> se nalazi sve što vidimo, tj sadržaj stranice. Ovaj tag može imati atribute kojima se određuje pozadina, boja teksta, slike...ali je bolje da ove opcije podesimo CSS-om.

Neki od osnovnih tagova su :
<h1> - naslov, <p> paragraf teksta, onda za formatiranje teksta ima mali milion tagova, a neki od njih su : <b> podebljano, <i> iskošeno, <u> podvučeno, <sub> i <sup> subscript i superscript, za linkove npr
<a href="link">Ime linka</a>, za liste <ol> i <ul>...vise o tagovima neki drugi put..ima ih za sve i svašta samo ih treba potražiti.




CSS (stands for Cascading Style Sheets),definiše izgled stila stranice, definicija stila se ne mora nalaziti u istom dokumentu u kojem se koristi.Stil definiše font, boju ili sliku pozadine, veličinu slova...Stil se definiše tagom <style> koji se nalazi unutar taga <head>. O CSS-u i detaljima više u sledećem delu.




JavaScript...ironija,ali nema nikakve veze sa javom...Istina, početna zamisao bila je da liči na javu, ali je od toga ostalo samo ime.

Ovo  je veoma moćan jezik koji se pokreće unutar browser-a u spoju sa HTML-o i CSS-om.
Baziran je na otvorenom standardu koji se naziva ECMAScript, javascript je veoma brzo postao programski jezik interneta. Svim mogućnostima jQuery-a se moze pristupiti pomoću javascript-a tako da je vazno znati javascript .Posedovanje osnovnog znanja javascript-a će vam pomoći u razumevanju , konstruisanju i debagovanju vašeg koda.
JavaScript kod se nalazi unutat HTML koda, unutar tagova  <script>...javascript kod...</script>. Unutar ovih tagova pišete dušu web stranice, jezik je veoma sličan C#-u ako mene pitate.
Kako da vidite javascript kod ? Verujte mi ne želite ali ako baš mora...desni klik -ispitaj element ili kako već...Kada prvi put vidite javascript kod verovatno će vam izgledati ko' špansko selo, ali ne brinite ima i gore...PHP ali ovo se već dovoljno odužilo tako da ćemo to preskočiti.

Ovo je bio mali uvod u web programiranje, sledeći put ćemo se detaljnije pozabaviti CSS-om a možda i PHP-om.

Нема коментара:

Постави коментар