Странице

понедељак, 1. децембар 2014.

Destabilizacija Zemljinog magnetnog polja



Zemljino magnetno polje nastaje interakcijom između rotacije u Zemljinom jezgru i električne struje. Polje tako stvara magnetosferu, koja se ponaša kao neka vrsta barijere, i štiti planetu od tereta solarnih vetrova. Ovo polje ima svoj severni i južni pol, koji mogu da se koriste za navigaciju, i nisu statični. Promene u jačini struje Zemljinog jezgra su uslovila pomeranje polova čak i 16km (10 milja).

            Ni samo polje nije statično i otprilike svakih 450 000 godina, polovi se zamene. To znači da će magnetni severni pol doći na mesto južnog i obrnuto. Prošlog meseca, tim sa Univerziteta u Kaliforniji je uspeo da utvrdi da je poslednja promena polova bila pre otprilike 786 000 godina koja je trajala oko 100 godina (koliko traje i ljudski život). Ovakve promene obično traju po nekoliko hiljada godina.

            Izgleda da je planeta još odavno trebalo da promeni polove: postoje dokazi da su se ove promene dešavale mnogo češće nego što su se dešavale pre više miliona godina. Ovo je možda posledica povećanja unutrašnjeg jezgra Zemlje, što sprečava povećanje spoljašnjeg jezgra, rezultirajući u stvaranju magnetnog polja koje nije toliko stabilno.

           Dokazi o preokretim  magnetnog polja se mogu pronaći u stenama. Kada se magma ohladi, magnetne komponente se orijentišu u pravcu polja. Proučavajući slojeve stena, geolozi mogu da utvrde u kom smeru su orijentisani metalni molekuli i time odrede pravac magnetnog polja.

         Evropska Svemirska Agencija koristi Swarm konstalaciju, koja se sastoji iz tri satelita, radi proučavanja Zemljinog magnetnog polja kao i okeana i Zemljine unutrašnje strukture. Na Swarm naučnom skupu održanom u Kopenhagenu prošlog leta, objavljeno je da Zemljino magnetno polje slabi oko 5% svakih 10 godina. Oslabljeno ili nestabilno magnetno polje može biti znak da će se preokret uskoro dogoditi. Jačina magnetnog polja normalno varira u uskim granicama, ali promene koje se trenutno događaju su veće od uobičajenih. Polje slabi oko 10 puta brže nego što je predviđeno, što ukazuje da se promena može dogoditi i ranije.

            Ako dođe do zamene polova, koristeći kompas koji pokazuje na jug umestno na sever ne predstavlja veliki problem za ljude, ali postavlja se pitanje šta će se dogoditi sa ostalim životinjama. Određene životinje koje tokom godine migriraju (npr. morske kornjače, ptice) koriste magnetno polje Zemlje kako bi se orijentisale. Preokret polova može da utiče na ovu sposobnost.

              Postavlja se i drugo pitanje oko preokreta polova: ako do preokreta dođe, hoće li Zemljino magnetno polje toliko  oslabi da neće više moći da nas štiti od Sunčevog zračenja? Iako nema dokaza o masovnom izumiranju u vezi sa preokretom magnetnih polova, ova promena bi potencijalno bila problematična za elektroenergetske mreže i satelite.



Magnetno polje Zemlje
           

Нема коментара:

Постави коментар