Странице

уторак, 11. фебруар 2014.

Mikro-vetrenjače!


Zamislite dan kada ćete moći da napunite vaš mobilni telefon za nekoliko sekundi samo mašući njime u vazduhu. Da, dobro ste pročitali. Jednog dana će upravo to biti moguće zahvaljujući naučnicima sa Univerziteta Teksas. Oni već duže vreme traže način na koji bi pametno iskoristili energiju vetra, jedan od obnovljivih izvora energije. Tako su došli na ideju da naprave veoma male vetrenjače, manje i od 1,8 mm na svom najširem delu. Tako male, da bi deset njih stalo na samo jedno zrno pirinča.


Ove mikro-vetrenjače osmislili su Smitha Rao i J.C.Chiao. Baš kao i prave, velike, one se oslanjaju na izvor vetra kao glavni izvor energije. Ali upravo zato što su tako male, dovoljno je napraviti veštački vetar sa samo nekoliko pokreta ruke kroz vazduh da bi se generisala energija. Iako izgledaju kao veoma krhke, jedinstvenog su, praktičnog, dizajna i napravljene od materijala koji može da se suprotstavi velikom vetru bez lakog lomljenja. Mikro-vetrenjače uspešno su testirane u septembru 2013. godine, i tada je dokazano da mogu da izdrže velike nalete vetra bez ijednog loma u materijalu.

 Pomoću ovh vetrenjača, dovoljno bi bilo samo nekoliko puta mahnuti telefonom u vazduhu ili ga kratko vreme držati na otvorenom prozoru. Ako bi čak nekoliko stotina ovakvih mikro vetrenjača bilo zakačeno na mobilni telefon, njegova prazna baterija bi se napunila za samo nekoliko minuta. Ove male vetrenjače su takođe jedan veliki korak u pravljenju mikro robota, koji bi se mogli sve više koristiti u medicini, kao i u mnogim drugim naukama. Paneli sa hiljadama ovakvih vetrenjača mogli bi čak biti i montirani na zidovima kuća i zgrada, kako bi generisali energiju za osvetljenje, bezbednost... Zanimljivo, zar ne? Ali to je samo početak...

Нема коментара:

Постави коментар