Странице

недеља, 6. април 2014.

Sunčeva porodica

Pozdrav svima,
Želeo bih da vas upoznam sa jednom veoma zanimljivom porodicom: Sunčevim sistemom. Dosad ste svi verovatno čuli za nju, ali da li znate sve njene članove? Hajmo onda zajedno da ih upoznamo.

Da ne bude zablude, slika nije u srazmeri.

Normalno, ne možemo krenuti prvo bez nekog uvoda.
Da bih pokušao da vam dočaram starost naše porodice, svešću čitav životni vek univerzuma u jednu kalendarsku neprestupnu godinu. Znači, svemir je u ovom našem kalendaru rođen 1. januara. Naša galksija, Mlečni Put, slaviće rođendan krajem marta te godine (srećan rođendan našoj galaksiji), dok će naše Sunce biti stvoreno tek oko 26. avgusta. Prve planete pojavljuju se tek krajem septembra, i negde sredinom oktobra naša Zemlja pravi prve korake oko Sunca. Kako vreme prolazi, bliži se i kraj godine, tj. naš sadašnji trenutak, tako da prvi organizmi počinju da se pojavljuju tek 31. decembra, a mi, ljudi, na scenu stupamo tek u zadnjem satu zadnjeg dana godine. Da skratim: prema ovoj razmeri, savremen čovek i sva zabeležena istorija koju je napravio, nalaze se u zadnjih 14 sekundi čitave ove godine. Razmislite o tome ovako... Isus je ovde bio pre samo 2 sekunde!

A sada da se upoznamo sa članovima ove kuće...

1. Merkur
Emos

Dozvolite mi da vam predstavim Merkur, koji igra ulogu mlađeg brata u ovoj porodici. Na njega se Sunce redovno obrušava svom svojom silinom te zato ova mala planeta nema atmosferu. Markur je bez satelita i ono što je kod njega zanimljivo jeste da se on brže okrene oko Sunca nego oko svoje ose, kao i da je njegov smer kretanja suprotan od svoh ostalih planeta. Merkur buntobnik bez razloga. Još jedan primer toga je i da jedini (ne računajući Pluton) ima ravan ekliptike koja je pod primetno većim uglom od ostalih planeta.
Da, Merkur je prilično badass.


2. Venera

 
Čija je ono zvezda? 
Venera (a.k.a. zvezda Danica ako pitate Čolu) je kako se narodski kaže naša sestrinska planeta. Ako se dobro zagledate, vidljiva je na nebu kao jedna od najsjajnijih objekata na noćnom nebu. Ovo dugujemo njenoj gustoj atmosferi koja odbija veliki deo sunčevih zraka. Atmosfera joj je puno sumporovih jedinjenja a tlo joj je prožeto sa mnošto vulkana... Da li je neko za godišnji odmor?

3. Zemlja
Home sweat home!

 Ne bih se puno zadržavao ovde, jer ova planeta nam je svima dobro pozanta, nadam se! Ima život i tako to, sve već znate, idemo dalje!

4. Mars
Brat!
 Dugo bio centar raznih kontraverznih tema o vanzemaljskom životu. Sad se samo razmatra mikrobiološki život tamo, a sa otkrićem polarnih ledenih kapa, ova tema se zahuktava. U planu je da se Mars do 2022 kolonizuje, a o tome će ovde biti reči u jednom od narednih tekstova. Mars ima 2 satelita, Fobos i Dejmos, koji su u stvari samo omanji asteroidi ostali zarobljeni u Marsovom gravitacionom polju. Mars je takođe bio jedan od glavnih dokaza heliocentričnog sistema zbog svog retrogradnog kretanja na nebu. Da li vam izgleda privlačno življenje tamo, bez mogućnosti povratka na Zemlju?

4.1 Asteroidni pojas
Asteroidni pojas predstavlja neku vrstu granice između stenovitih i gasovitih planeta. Jedan od najvećih prisutnih obejakata u ovom pojasu je Cerera, patuljasta planeta.


5. Jupiter
The eye of Sauron!
 


Najstariji brat u porodici, Jupiter je najveća planeta sistema, i ima najviše satelita. Galilejevi sateliti (Io, Ganimed, Evropa i Kalisto) baš oko njega orbitiraju. Njegovo oko bukti puno duže nego što čovek postoji. Gasoviti džin naše porodice je takođe vidljiv sa zemlje golim okom, a uz malu pomoć teleskopa, mogu se uočiti i njegova 4 najveća satelita.

6. Saturn
Igraš hulahop kao Saturn!

 
Najlepša planeta sistema, takoreći starija sestra. Takođe ima veliki broj satelita, i za razliku od ostalih gasovitih džinova, veoma izražajne prstenove. Dugo se verovalo da je on i poslednja planeta, sve dok nije otkriven Uran.

7. Uran
Još jedan buntovnik
 Uran je jedina planeta koja se kotrlja po svojoj orbiti, te zajedno sa Merkurom čini buntovnički par braće. Otkriće Urana bilo je pravi proboj u razumevanje svemira, jer se verovalo da iza Saturna ne postoji ništa i da su zvezde u stvari samo naslikane na jednom nebeskom svodu iza njega. Prilično zanimljiva shvatanja, zar ne?

8. Neptun
 
Plava planeta 2.0 
Neptun je jedina planeta čiji je položaj otkriven čistim proračunima. Zbog ometanja koja su se javila u Uranovom kretanju, predpostavljalo se da iza njega mora postojati još neki obejkat koji utiče na njegovu gravitaciju. Množilo se, delilo se i Neptun se pojavio na očekivanoj lokaciji. Al hail to maths!

8.1 Patuljaste planete iza Neptuna
 Pojam patuljste planete uveden je 2006 godine zbog velikog broja novootkrivenih objekata iza Neptuna, te je bilo besmisleno imenovati ih sve za planete... te godine je i naš dragi Pluton izgubio status planete. Interesantno je da otkad je otkriven, pa sve do njegovog imenovanja za patuljastu planetu, pluton nije obišao ni 1/4 svoje orbite, gledano iz njegovog ugla, nije bio planeta ni godinu dana. Postoje još mnogi objekti stacionirani još dalje od Sunca, kao na primer Erida i Sedna, koje se sve smatraju za patuljaste planete, i imaju jako duge periode revolucije. Ali o njima neki drugi put, jer ipak su to trenutno novopridošli članovi o kojima se ne zna puno.

9. Sunce
Otac i majka
 Sunce sam stavio za kraj jer bih za njega trebalo napisati poseban tekst u stvari, tako da ću ga ovde samo malo pomenuti tek. Otac i majka naše porodice, Sunce je to koje nam šalje fotone za energiju, i koje nam daje svetlost. Još priče o njemu u narednom periodu!

Nadam se da sam uspeo da vam dočaram lepotu samo jednog malog dela univerzuma, nadam se da ćemo se i dalje družiti i zajedno upoznavati svet oko sebe... Pozdrav, Luka! :D

Нема коментара:

Постави коментар