Странице

среда, 29. јануар 2014.

Noćno nebo

-Ajde sine, uđi unutra da večeraš pa da ideš da spavaš, kasno je već...
-Evo mama, sad ću, samo još malo!
...
-Sine, ideš li, prošla je ponoć!
-Idi ti spavaj majko, ne znam kad ću ja... ovde je suviše lepo!








Svi smo se mi ponekad zagledali u noćno nebo, i zavisno od naše lokacije, svašta i videli. Da li vas je ikada zanimalo zašto su neke sjajnije a neke tako blede? Ili možda koje su najbitnije zvezde na nebu, i gde se nalaze? Ponudiću vam odgovor na neka od ovih pitanja ako ste voljni za dalje čitanje!

Mapiranje neba

Verujem da ste se svi nekad u životu sreli sa ovakvom nekom slikom? Takozvana karta neba, koja služi za pronalaženje svih nebeskih objekata. Naravno, pravi se samo za određena područija za određena doba godine, i ne postoji karta koja obahvata celu godinu za svako mesto na planeti na jednom papiru (ako postoji, molio bih nekog da me obavesti, želeo bih da dođem u posed toga). 
Gore prikazana karta odnosi se na Balkan, koje pripada severnom nebu (generalna podela svodi se na severno i južno nebo, plus polarne karte neba). Naravno, na internetu možete pronaći svaku koja vas interesuje, ili možete dobiti uživo prikaz neba sa svim svojim zvezdama, planetama i galaksijama. Lično ću preporučiti Stellarium koji će vam pružiti uvid u neverovatan broj objekata koje sa Zemlje uglavnom ne vidimo (nije samo atmosfera kriva za to, kriv je i sam čovek... sve u svemu, tako slaba vidljivost neba je i razlog zašto imamo svemirkse teleskope). Želim vam prelepe noći i uzbudljive večeri uz zvezde!

Premeravanje neba
Ne, nije azbuka za gluve






Ovo što ovde vidite je dijagram koji vam jasno pokazuje kako možete da se premeravate na nebu koristeći samo vašu ruku. Naime, pošto i nebo ima svoje koordinate, to jest´ svoju mrežu u kojoj su raspoređeni objekti (ovo je bilo neophodno radi lakšeg praćenja neba), tako i svaka zvezda i objekad ima svoje koordinate na nebu, a vizuelna udaljenost objekata se meri stepenima. Samim tim, kad vam neko kaže da se Severnjača nalazi na oko 5° levo od zvezde Dubhe (najjužnija zvezda velikih kola) da znate kuda da pogledate.


Magnituda
I ovu reč verujem da ste čuli, ali nikad vam niko nije rekao šta ona zapravo označava? Magnituda, verovali ili ne, označava sjaj zvezde ili drugog nebeskog objekta (da, i to smo ubacili u merni sistem). Ima svoju prividnu i apsolutnu vrednost za neki objekat. Postoji samo jedna mala caka u vezi ove skale, a to je da što nižu vrednost neki objekat ima, to je većeg sjaja. Na primer Sunce ima magnitudu -29, dok se veruje da je čovek u mogućnosti da otkrije i magnitude koje dostižu i do +40.
Prividna magnituda može da varira, ali apsolutna je uvek stalna vrednost.



Ovo su neki pojmovi koji vam mogu pomoći da lakše pratite noćno nebo. Ne znam za vas, ali mene je ono uvek smirivalo. Kad god sam bio uplašen ili uznemiren zbog raznoraznih stvari, pogledao bih u zvezde i uvek se setio koliko smo u stvari mali, ko jedan atom u Atlantiku... svi mi! Saznanje da ima nešto toliko veliko i neobjašnjivo je prosto zapanjujuća, a tek još da shvatite da nismo sigurni ima li koga tamo? Razmislite, za to postoje dve mogućnosti: ili je neko tamo i traži nas, ili nema nikog i potpuno smo sami! Oba slučaja su zastrašujuća!

Нема коментара:

Постави коментар