Странице

недеља, 26. јануар 2014.

Programiranje 101: "Hello World"

Do sada najverovatnije znate da koritite programe kao što su word, excel, power point i mnoge druge, igrali ste razne igrice i koristili internet pretraživač. Samim tim ste korisnik računara, ali u ovom delu za programiranje će te se popeti jedan korak više od korisnika i naučićete kako znanje programiranja može da potpuno obrne pogled na svet.

Početno programiranje će se raditi u najpopularnijem programskom jeziku C++. Microsoft je bio veoma dobar pa je dozvolio svakome da skine besplatno program Microsoft visual C++ 2010 express sa njihovog sajta. Instalacija je vrlo jednostavno, samo pažljivo pratite uputstva. Naravno ukoliko koristite Linux, postoji još jednostavnije rešenje.

Windows


Pred vama je jedan veoma dugačak tekst. Ne brinite, ovo je samo podešavanje okruženja u Windowsu i kada uradite ovo jednom, necete morati vise (tu možete videti jednu prednost linux-a).
Kada skinete, instalirate i uključite izaći će vam jedan prozor koji vam je verovatno nepoznat (slika). Da bi se što pre bacili na posao i pisanje vašeg prvog programa, izaberite opciju "New Project..." čim uđete. U tom trenutku će vam se pojaviti "New Project" prozor i puno nekih opcija za različite projekte, nemojte da se plašite. Izaberite opciju "Win32 Console Application" i u donjem delu obavezno dajte ime projektu (recimo Hello World) i izaberite mesto za čuvanje vašeg projekta (to je opcionalno), naravno ukoliko neimenujete vaš projekat, Visual C++ će da se buni. Pojaviće vam se "Win32 Application Wizard" prozor. Ovo je bitan korak: kliknite Next i obavezno uključite "Empty project", a ostalo ostavite kako jeste. Kada ste sve to lepo namestili kliknite "Finish".
Sa (najverovatnije) desne strane će te uočiti "Solution Explorer", ako ne idite u "View-Other Windows-Solution Explorer" i u njemu nekoliko foldera: "External Dependencies" (koji nikako ne treba da dirate), "Header Files", "Resource Files" i "Source Files". Desnim klikom na "Source Files" izaberite Add-New Item. Pojaviće vam se nešto slično onom prozoru za biranje novog projekta. Obavezno izaberite C++ File i dajte mu ime "main" i kliknite Add (lokaciju ne menjajte). I sada ste spremni za pisanje svog prvog programa!

Ovako bi odprilike trebalo da izgleda vaš prozor prvi put kada ga uključite.

Linux


Ukoliko koristite Linux, verovatno ste upoznati u programiranje, ali evo načina da pokrenete u Linux-u.
Prvo napravite folder gde god želite. Pritisnite desni klik u folderu i napravite novi fajl. Nazovite ga main.cpp (ili nešto drugo, ali mora da se završava sa .cpp). Otvorite fajl i spremni ste!

Hajde da počnemo


Možda ste i čuli za "Hello World", ako ne: to je jednostavno zadatak da napravite program koji će vam na ekranu ispisati dve reči, "Hello World".

Kako to izgleda u C++:

#include <iostream>
#include <stdio.h>
int main()
{
  std::cout<<"Hello World\n";
    getchar();
    return 0;
}

*Za korisnike Windows-a:
Prekopirajte ovaj kod u vaš Visual C++. U gornjem delu Visual C++-a nalazi se jedna mala zelena strelica u desno. To pokreće kod koji ste napisali.
*Za korisnike Linux-a:
Prekopirajte ovaj kod u vaš fajl main.cpp (ili onako kako ste ga nazvali). Sada otvorite terminal (ctrl+alt+t ili ukucajte terminal u search-u), u njemu prvo treba da dodjete do mesta gde ste napravili fajl, to radite tako što kucate cd i onda mesto gde se nalazi, na primer: cd ~/Documents/HelloWorld. Sada kada se nalazite u tom folderu iskucajte: g++ main.cpp (ili kako god da vam se zove program). To vam pravi novi fajl a.out koji možete da koristite kao program, i da bi ga pokrenuli koristite ./a.out.

TADA!


Kod radi, ali pretpostavljam da vam nije nista jasno. Šta ovde šta znači? Zašto ne možete samo napisati: print hello world i da završite sa tim? Program je glup! On je kao veoma dobar pas. Psi su vrlo dobri u slušanju, a program je bolji od bilo kog psa (u pogledu poslušnosti, naravno). Program naravno nije pas, njega možete da posmatrate kao neku nepoznatu životinju, ali kada mu "kažete" ove prve dve linije on zna šta je. Naime linije koda koje počinju sa #include se koriste da bi program znao koje komande ima da koristi. One su izdvojene od dela ispod int main() da se program ne bi zbunio, posto rekoh da je glup. iostream je skracenica od input (eng. ulaz) output (eng. izlaz) stream (eng. tok) i koristi se da bi programu mogli da kažete "ispiši" ili "učitaj" (naravno po nekom njegovom pravilu). stdio.h je skraćenica od standard input output i koristi se za iste primmene kao iostream, ali na drugaciji nacin.

Pravila koja se koriste za ispisivanje jesu std::cout<<"Hello World\n"; Hajde da prodjemo polako kroz ovo. Prvo što možete da zaključite je da ovom linijom koda kažete vašem psu da počne da priča. std, skraćenica od standard, se koristi da bi se znalo odakle dolazi cout, a :: kaže da je cout deo std-a. cout se koristi za ispis (out, eng. napolje), a << služi za razdvajanje teksta od cout. I pred kraj piše ono što smo hteli da nam program ispiše pod navodnicima (""). Možete primetiti da nakon Hello World piše \n, to pošto je program glup, morate da mu kažete da ono što ispisuje posle treba da ide u nov red. Na kraju primetite znak ';', to je jedan od najbitnijih znakova u C++-u i puno drigih programskih jezika. Taj zank stoji na kraju svake linije i označava da se neka komanda završila. Postoje izuzetci koji ću naglašavati(na primer prve dve linije).

getchar() služi da učita neko slovo (get, eng. uzeti. char, eng. slovo). Zašto bi mi učitavali slova za ovako jednostavan program? Ukoliko želite pokrenite program bez toga. Bez te linije koda on sa prve linije prelazi odma na sledeću, a to je return 0;. Ta linija koda prekida program. Sada dođe pitanje zašto ne izbrišemo return 0;? Kada se program završi, on mora da javi sistemu da je završen i da nema nikakvih problema, 0 označava da nema problema. Ukoliko te linije nema, sistem može da prepozna program kao grešku. Zato se stavlja nijia kojom učitavamo slovo, a ta komanda će pauzirati program sve dok ne vidi da je dobio neki znak.

Kao što vidite kod koji je najbitniji, a to je ispis, je ispod linije int main() i nalazi se između { i }. To je zato što se prvo pokreće kod koji se nalazi tu. Primetite kako su te linije koda pomerene u desno. To se piše da bi program izgledao lepše i da bi drugi ljudi (a i vi) mogli da se snađu.

Stručni nazivi


Primećujete da sam na puno mesta koristio metafore i neke jednostavne reči, ali ovde ću da navedem neke najbitnije reči koje su vam potrebne i koje ću koristiti u budućnosti.

Prve dve linije se koriste da bi programu rekli koje biblioteke da koristi. iostream i stdio.h su biblioteke.
Pravila koja se koriste da bi program razumeo šta mu vi kažete se zovu sintaksna pravila ili sintaksa.
int main() je funkcija koja se poreće prva pri pokretanju programa. Funkcije će se raditi detaljnije kasnije.

Kraj


Ovo je jedan od veoma jednostavnih stvari, mi ćemo dosta novih i još interesantnijih stvari raditi u budućnosti, kao na primer pravljenje digitrona u programiranju 102.

Нема коментара:

Постави коментар