Странице

субота, 29. март 2014.

3D ŠTAMPAČ

3D štampanje, proces izrade trodimenzionalnih čvrstih predmeta iz digitalnog dizajna, sada je dostupan i individualnim potrošačima. Ali kako zapravo 3D štampači funkcionišu? Kako nešto što izgleda kao običan štampač koji mnogi imamo kod kuće može za samo nekoliko sati da kreira složene čvrste predmete?

Dizajniranje ideje (CAD design)


Sve počinje sa idejom. Prva faza 3D štampanja je digitalno modelovanje tj. računarsko projektovanje (CAD modelovanje). Koji god program da odaberete vi ste u stanju da stvorite virtuelni plan objekta koji želite da štampate. Program zatim deli objekat po slojevima kako bi štampač bio u stanju da ga izgradi sloj po sloj. Poprečni preseci u suštini deluju kao vodič za štampač. Ono što vidite u programu je ono što dobijete.

Proces 3D štampanja


Prva stvar koju treba napomenuti je da je 3D štampanje okarakterisano kao aditivna proizvodnja što znači da je objekat izgradjen dodavanjem materijala u slojevima. U zavisnosti od štampača proizvod može biti
od gume, plastike, metala itd...

Procesi štampanja variraju od mašine do mašine, ali se obično materijal raspršuje, istiska ili se na neki drugi način prebacuje iz štampača na platformu. Prosečna debljina sloja iznosi oko 100 mikrona, što iznosi oko 0,1 milimetar. Tokom procesa različiti slojevi se automatski spajaju kako bi stvorili jedan trodimenzionalni objekat.

Ove inovacije mogu imati veliki uticaj na svet, ali industrija 3D štampanja ima jedan nedostatak - cenu. Manji štampači, dizajnirani za štampanje igračaka i drugih sitnih predmeta, mogu koštati oko 1,000$, ali oni veće, profesionalnije mašine mogu dostići cenu i do 60,000$. A oni stvarno napredni štampači koji mogu proizvesti najkomplikovanije modele mogu vam iz džepa izvući i više od 600,000$.


Verovatno nikada pre niste ni pomislili da takvo nešto postoji i u Srbiji, ali da... U Kraljevu postoji laboratorija 3DImpuls o kojoj možete saznati nešto više na njihovoj zvaničnoj web stranici: http://www.3dimpuls.com/



Нема коментара:

Постави коментар