Странице

понедељак, 24. март 2014.

Da li je moguće skuvati jaje pomoću dva telefona?

Probajte naša jaja
Da li vam se nekada desilo da vam se jede kuvano jaje, ali da je baš tad nestalo struje? Dobro, možda baš i nije, ali bar prema eksperimentu koji su izveli ruski žurnalisti Vladimir Lagovski i Andrei Moiseynko moguće je skuvati jaje pomoću dva telefona, čak i kada je nestalo struje. Kako? Svi smo nebrojeno puta slušali kako telefoni zrače i kako je to zračenje opasno po ljudski organizam. Naime, zračenje koje telefoni emituju je elektromagnetnog tipa i pripada mikrotalasima (da, to je onaj deo spektra koji je našao primenu u mikrotalasnoj). To zračenje je itekako postojano i može očitati ali pitanje je sledeće: Da li je to zračenje toliko jako da može dovesti do zagrevanja jajeta?
Prema već pomenutom eksperimentu jeste. Za ovaj eksperiment potrebno vam je jedno jaje (kokošije, patkino, nojevo ili bilo koje drugo), dva telefona postavljena oko jajeta na neke držače, jer nije baš pametno držati ih golim rukama i postolje u kome će se jaje nalaziti - porculenska šoljica 'does the job' jer je porcelan dobar provodnik toplote. Sledeće što treba da uradite jeste da sa jednog telefona pozovete drugi i onda se javite tako da oba telefona budu u režimu razgovora. Navodno, zračenje između ta dva telefona je toliko jako da će se nakon 25 minuta jaje blago zagrejati, za 45 minuta će biti vruće, a za 65 minuta imaćete kuvano jaje spremno za serviranje.


Ne, držači nikako ne moraju
biti kutije od cigara

Ako ste sve uradili kao ova dva žurnalista, rezultat bi bio sledeći:
Konačno!
Međutim, mnogi su takođe pokušali da ponove ovaj eksperiment i nisu dobili ovakav rezultat. Postoji i teorija da je ovo kuvanje jajeta samo jedna karika u lancu lažnih priča koje su se pojavle u kampanji protiv štetnog dejstva mobilnih telefona, tako da ako budete pričali sa nekim duže od sat vremena, mozak vam se neće skuvati, ne brinite. Neki su koristili i neverovatnih 200 telefona za ovaj eksperiment, ali nisu uspeli čak ni da zagreju jaje. Takav pokušaj možete pogledati u nastavku:

 

Da li ste vi pokušali da uradite ovako nešto? Ako jeste, očekujem od vas da mi javite rezultate i da konačno otkrijemo Da li je moguće skuvati jaje pomoću dva telefona?

Нема коментара:

Постави коментар