Странице

субота, 22. март 2014.

RUBIKOVA KOCKA

Svi znamo šta je Rubikova kocka. Poznata i kao Magična kocka ili Mađarska kocka, Rubikova kocka je mehanička igračka (hm, "igračka") koju je ne tako davne 1974. godine izumio mađarski pronalazač i profesor arhitekture Erne Rubik (mađ. Rubik Ernő). Kocka (u svom 3x3x3 osnovnom obliku) je sastavljena od 26 manjih plastičnih kocki koje se vrte oko središnjeg jezgra. Svaka od šest stranica koje čine kocku u riješenom obliku je različite boje. Pored osnovne 3x3x3 kocke, postoje i 2x2x2, 3x3x3, 4x4x4, 5x5x5, 6x6x6, and 7x7x7 kocke. Takođe, postoji i dodekaedarska Megaminx "kocka" (nije kocka, logično, ali tako ćemo je zvati) sastavljena od čak 50 malih djelova. Rubikova kocka (najviše u svom osnovnom obliku) se smatra jednom od najprodavanijih igračka (opet ću reći HM, "IGRAČAKA") u svijetu, jer je do 2005. godine prodata u više od 300 miliona(!) primeraka.

Kako ovo da riješim, sunce li mu njegovo...




Đole u akciji. Još jednom razmislite da li želite da se kačite sa njim...
Za mnoge Rubikova kocka na prvi pogled predstavlja nesavladivu prepreku, za koju misle da je potrebno biti nadprosječno inteligentan, ili čak i genije kako bi se riješila. To je daleko od istine jer Rubikovu kocku može složiti svako.
Sve što je potrebno je vrijeme i strpljenje i uz uputstvo (kojih ima na tone, širom interneta), i vi možete riješiti ovu misterioznu kocku. Nećete odmah moći ići na takmičenje u brzom slaganju, (tu bi vas naš autor Đole potuk'o lagano) ili složiti Rubikovu kocku u najmanje poteza, ali kada jednom naučite da je složite, nikada nećete zaboraviti.


Svaka Rubikova kocka, ma koliko je okretali i promiješali joj boje, može uvijek da se riješi u manje od 20 poteza. Zvuči nevjerovatno i rijetko koji čovjek može to da učini ali matematika je rekla svoje. Postoje razne metode i razni algoritmi koje samo treba zapamtiti. Slaganje kocke možemo da izvedemo na dva načina: sukcesivno ili simultano.
Simultano rješavanje kocke se zasniva na algoritmima kojima se čitava kocka slaže istovremeno i tek na kraju uz mali broj poteza kocka iznenada biva riješena. Ovaj metod je teži i rjeđe se koristi zbog nepreglednosti samog postupka i težeg uočavanja greške do samog kraja slaganja kocke. Početnicima nije bitno da znaju ni da postoji ovakav metod.
Sukcesivno rješavanje je po etapama i jedno od najosnovnijih rješenja koju koriste početnici je: - gornji krst, gornji uglovi, srednji venac, donji krst i na kraju donji uglovi. Što se tiče sukcesivnog rješavanja, o njemu je napravljeno najviše tutoriala i uputstava. Teksualno upustvo sa slikama, a i video se može naći ovdje, a ko preferira nama dragi Youtube, može sjajni tutorial pogledati ovdje.

U ovom slučaju, zovite Đoleta.
A sad (ne baš sad, malo je kasno, a i subota je) trk do prve knjižare, Rubikovu kocku u ruke, i na posao! Džoni out.

Нема коментара:

Постави коментар