Странице

уторак, 18. март 2014.

Kako funkcioniše touch screen?

Touch screen (tač skrin, a ne tač skriM) je svaki ekran koji može da pored prikazivanja informacija prepozna dodir i odredi njegov položaj. Prednosti touch screena su mnogobrojne: omogućava ljudima bez preteranog znanja o kompjuterima da ih koriste; eliminiše potrebu za tastaturom, ali i mišem, kada su u pitanju monitori; ostavljaju više prostora na radnim površinama; pružaju brz pristup svim oblicima podataka itd. Prvi računar sa touch screenom izašao je u prodaju 1983, a danas se touch screen nalazi svuda oko nas. Postoji više principa po kojima touch screen funkcioniše, a najčešća dva su: 
  • Otporni sistem
    Zasniva se na principu da se touch screen sastoji iz dva sloja, neprovodničkog (izolatorskog) dela koji se nalazi spolja (staklo ili plastične mase), i zatvorenog strujnog kola od nekog provodnika, najčešće bakra ili indijum-kalaj oksida (ITO) i obaveznog preznog prostora između njih. Prilikom pritiska na ekran dolazi do pomeranja izolatorskog sloja ka unutra te on dodiruje strujno kolo i na tom mestu dolazi do promena u tom strujnom kolu. Ti podaci se šalju do procesora koji dalje izračunava položaj prsta. Jačim pristiskom na ovakav ekran može se jasno ostetiti da se ekran pod pritiskom uvija ka unutrašnjosti. Nedostatak ovog sistema se ogleda u tome što su dva sloja relativno udaljena jedna od drugog pa ekran izgleda znatno deblje te je i slabije osvetljen.
    Otporni sistem touch screena
  • Kapacitivini sistem

    U kapacitivnom sistemu sloj koji skladišti električni naboj nalazi se iza staklene ploče monitora. Ovaj sloj sastoji se od velikog broja žica tanjih od ljuske dlake. Kada dotaknemo ekran prstom, deo skladištenog električnog naboja se prenosi kroz prst na nas, jer je ljudsko telo provodnik, i tako se kapacitivni naboj tog sloja smanjuje na mestu gde smo ga dotakli. Zatim procesor računa razliku naboja koja nastaje na svakom ćošku ekrana, tj. strujnog kola, i tako određuje mesto dodira. Jedna od prednosti ovog sistema je to što prenosi 90% svetlosti van monitora za razliku od otpornog sistema koji prenosi oko 75% te se danas sve češće prinenjuje.
    Kapacitivni sistem touch screena


Нема коментара:

Постави коментар