Странице

уторак, 11. март 2014.

10 zanimljivih činjenica o ljudskom telu

Ljudsko telo je jedan neverovatan i izuzetno komplikovan sistem koji uprokos hiljadama godina medicinskog znanja, i dalje redovno zbunjuje mnoge lekare, naučnike, istraživače.. Upravo zbog toga, ne bi trebalo da bude čudno da razni delovi našeg tela i funkcije sa kojima se susrećemo gotovo svakodnevno, imaju čudna i neočekivana objašnjenja. Ljudsko telo je veliki izvor neverovatnih naučnih činjenica! Science Madness vam predstavlja 10 najzanimljivijih činjenica o ljudskom telu.

1. Nervni impulsi putuju brzinom čak i do 270 kilometara na sat!
Da li ste se ikada zapitali zašto tako brzo zaboli kad udarimo mali prst na nozi? Za sve je krivo super brzo kretanje nevrnih impulsa od našeg mozga do ostatka tela, i nazad. Čak 200 ovakvih impulsa mogu proći neuronom svake sekunde!

2. Mozak ne može osetiti bol!
Da, dobro ste pročitali. Sam mozak nema receptore bola, pa ga ne može ni osetiti. Ovo se dokazalo kao vrlo korisno kod brojnih operacija mozga, jer  taj nedostatak bola omogućava pacijentima da ostanu budni tokom čitave procedure. U ovakvim situacijama, pacijent je u mogućnosti da prijavi bilo kakve promene i tako izbegne povređivanje kritičnih delova mozga. Ali, šta bi onda bila glavobolja? Ovo nikako ne znači da se glava ne može povrediti. Mozak je okružen mnoštvom tkiva, nerava i krvnih sudova koji su, za razliku od njega, osetljivi na bol i mogu prouzrokovati glavobolju.

3. Ljudska pluća imaju površinu skoro kao jedan teniski teren!
Površina pluća kod odraslih ljudi, ako bismo ih raširili, iznosila bi i do 70 metara kvadratnih! Ova ogromna površina olakšava razmenu gasova između naše krvi i vazduha. Naše telo zahteva dovoljnu količinu kiseonika da bismo preživeli. Pluća nam pružaju taj kiseonik, a takođe i uklanjaju ugljen-dioksid pre nego što dostigne opasne nivoe. Ona nam garantuju da ćemo stalno imati dovoljno kiseonika za naše potrebe.

4. Većina beba je rođeno sa plavim očima!
Svima je poznato da boja naših očiju zavisi od gena koje nasleđujemo od naših roditelja, ali zašto onda većina beba pri rođenju na izgled ima plave oči? Razlog za to je količina melanina sa kojom su deca rođena i to kako se on razvija posle rođenja. Melanin je pigment koji određuje boju naše kože, kose, očiju. Što više melanina imamo u očima, to su one tamnije. Tako oči sa malom količina melanina izgledaju plave, srednjom količinom – zelene ili kestenjaste, dok su oči sa najvećom količinom - braon boje. Produkcija melanina se povećava tokom prve godine života, pa se boja bebinih očiju oko šestog meseca života obično menja u skladu sa genetikom.



5. Nije moguće golicati sam sebe!
Čak i najgolicljiviji među nama nemaju mogućnost da golicaju sami sebe. Razlog za to je to što naš mozak može da predvidi golicanje od informacija koje već poseduje, kao na primer, to kako se kreću naši prsti. Upravo zbog toga što zna i može osetiti odakle dolazi golicanje, mozak ne reaguje na isti način kao kad nas neko drugi golica. Ne verujete? Feel free to try it out.

6. Mozak je aktivniji noću nego danju!
Da, iako je teško poverovati, zaista je tako. Logično bismo pomislili da sve što radimo danju, od učenja do obavljanja svakodnevnih poslova, troši više energije od ležanja noću i spavanja. Ispostavilo se da je baš suprotno istina. Iako naučnici još ne znaju tačno zašto se to dešava, možete se zahvaliti napornom radu vašeg mozga dok spavate za sve one zanimljive snove. J



7. Nokti na rukama rastu brže od noktiju na nogama!
Ako ste ikada primetili da češće skraćujete nokte na nozi, nego na ruci, nije vam se učinilo. Nokti na ruci, zaista rastu brže, i to čak dva to šest puta brže. Dok je noktima na ruci potrebno oko 6 meseci da izrastu iz korena, i to oko 3 mm mesečno, noktima na nozi je potrebno 12-18 meseci, i to oko 1 mm mesečno. Iako naučnici još nisu sigurni zašto je tako, postoje dve teorije. Prva teorija glasi da je moguće da se to dešava zato što su ruke fizički bliže srcu i tako prsti na njima dobijaju bolju cirkulaciju krvi, a samim tim i bolji pristup kiseoniku i hranljivim materijama. Druga kaže da je to zato što se prsti na rukama konstantno koriste za tapkanje, kucanje i razne naizgled beznačajne radnje, koje stimulišu rast nokta, dok su prsti na nogama obično bezbedni u čarapama i cipelama. Zanimljivo, zar ne?

8. Srce žene kuca brže od srca muškarca!
Glavni razlog za to je jednostavno to što su žene češće manje od muškaraca. Srce žene i muškarca može delovati čak i sasvim drugačije, pogotovo kod doživljavanja trauma kao što je srčani udar, pa se mnogi tretmani koji odgovaraju muškarcima moraju čak potpuno menjati da bi odgovarali ženama.

9. Zubi počinju da nam rastu 6 meseci pre nego što se rodimo!
Iako se jako malo dece već rodi sa zubima već na mestu, zubi koji na kraju izrastu u mlečne zube male dece se formiraju pre nego što se dete i rodi, i to u 9. - 12. nedelji.

10. Ljudske usne su crvene zbog mnogo sitnih kapilara ispod kože!
Krv ovih kapilara je veoma bogata kiseonikom i zato je jako crvena. Ovo objašnjava i zašto usne izgledaju jako bledo kada je osoba anemična ili je izgubila mnogo krvi. Takođe objašnjava i zašto izgledaju plave kada je veoma hladno. Hladnoća izaziva skupljanje kapilara, pa krv gubi kiseonik i menja boju u tamniju.


Нема коментара:

Постави коментар