Странице

субота, 8. март 2014.

Žene su bolje od muškaraca u izvođenju više radnji u isto vreme!


Usmeni dokazi već duže vreme podržavaju hipotezu da je lepši pol takođe "uradi gomilu stvari u isto vreme" pol.


U dva eksperimenta, psiholozi sa univerziteta sa nekoliko univerziteta proučavali su tačnost ove tvrdnje.

U prvom eksperimentu, po 120 muškaraca i žena igrali su kompjuterske igre u kojima im se tražilo da izvrše dva zadatka nezavisno jedan od drugog. Oba pola obavili su ove zadatke sa istom brzinom i preciznošću. Ali, kada su učesnici zamoljenio da urade dve stvari u isto vreme, žene su bile brže. Njihov odgovor je u poređenju sa prvim bio sporiji za 61%, do je kod muškaraca to bilo 77%.


Prema istraživanjima, rezultati ovog eksperimenta sugerišu da su žene veštije od muškaraca kada je u pitanju brzo prebacivanje sa jednog zadatka na drugi. Žene takođe imaju više uspeha u drugom eksperimentu u kojem su oba pola stavili na probu za obavljanje niza zajedničkih, stvarnih životnih zadataka kao što su plan za pronalaženje izgubljenih ključeva, lociranje različitih restorana na mapi i rešavanje jednostavnih aritmetičkih problema. Učesnici (po 47 muškaraca i žena) su dobili određenu količinu vremena za obavljanje tih zadataka istovremeno. uy sve to morali su preko telefona da odgovaraju na pitanja opšteg znanja.

"Muškarci i žene se nisu znatno razlikovali u rešavanju jednostavnih aritmetičkih problema, u potrazi za restoranima na mapi, ili odgovaranju pitanja opšteg znanja, alisu žene znatno bolje bile u osmišljavanju strategije za lociranje izgubljenog ključa", pišu istaživači u časopisu BMC Pcyhology.

Žene su postigle mnogo bolji rezultat u potrazi za ključem nego muškarci što je istraživače dovelo do toga da posumnjaju da žene imaju veći nivo kognitivne kontrole, posebno kada su u pitanju praćenje i planiranje.


Naučnici upozoravaju da ovo tvrđenje još ne sme biti generalizovano jer je odrađen mali broj eksperimenata. Ali je tačno da postoje osobe koje mogu da rade dosta stvari u isto vreme. Taj broj je negde oko 10% populacije, tako da, šanse su... nisi jedan od njih :D




Нема коментара:

Постави коментар