Странице

понедељак, 27. јануар 2014.

Tehnološka pomoć

-Želeo bih da se zahvalim google-u, vikipediji, vodki i red bull-u što su učinili sve ovo mogućim!

Svi znamo koliko je korisno znati raditi na računaru i koliko nam to može olakšati posao u školi/faksu. Međutim, većina nas koristi samo jedan mali deo mogućnosti kompjuterske tehnologije. Da li ste znali da vaš kompjuter ima moć da precizno nacrta bilo kakvu funkciju, nađe pregršt radova na različite teme, foramtira tekst na papiru da izleda ko da je profesionalac radio na tome, i sve to dokm pušta vašu omiljenu pesmu? Ovde ću vam predstaviti nekoliko sajtova i programa sa zapanjujućim mogućnostima!

1. Wolfram Alpha
Alfa Mužjak znanja
 Ovo je jedan genijalan sajt gde možete da nađete tačno kojim taksonomskim grupama pripada domaći konj, a i da rešite zadatak iz matematike sa težinom koja je jednaka pisanju jedne rečenice!
Kako? Vrlo lako... Wolferam Alpha ne funkcioniše baš kao i Google. Google će vam za unetu reč izbaciti svaki mogući sajt gde se ta reč pojavljuje, dok će WA tražiti korene te reči, rešavati unet izraz (za matematičke probleme) ili analizirati pretragu.
-Ček,ček... pomenuo si rešavanje zadataka iz matematike?!
Da, jesam... WA može veoma uspešno da reši bilo koji zadatak iz matematike, sve dok vi znate da mu ga pravilno prenesete. Pošto WA ne razaznaje sve simbole koji su u našoj svesci, moraćemo to da mu kažemo na drugačiji način. Na primer, da bismo mu rekli da želimo stepen nečega, to ćemo uraditi znakom ^n (n označava stepen koji želite), te će tako 2 na kvadrat izgledati kao 2^2. Deljenje ostaje isto, koristi se znak /. Isti su znaci i za sabiranje i oduzimanje. Za znak množenja možete koristiti *. Korene će te zapisati u obliku stepena, pa će koren iz 2 izgledati kao (2^1/2). U suštini, svaka funkcija koja vam zatreba možete naći na internetu, ili ostavite dole komentar i javiću vam.
Sa WA možete raditi i druge mnogo zanimljivije stvari, kao na primer ovo ! Zabavite se!

2. GeoGebra
GeoZebra
 GeoGebra je jedna koristan program za crtanje funkcija. Na njemu se ne bih previše zadržavao, pa ću vam samo reći da ga isprobate jer može biti jako koristan, naročito za geometriju.

3. ShareLatex
Verovali ili ne, čita se ŠerLajtek
SL je sajt koji služi sa pisanje PDF fajlova. Da bi dobili jedan lepo sređen tekst, sa već određenim marginama, doteranim naslovom, i usklađenim slikama, sve što treba da odradite jeste da kucate! Da bi se postigla brzina, treba malo vežbe, pošto se ne kuca ko u klasičnom Word-u, već se kuca u kodovima. Ko je zainteresovan za osnove kucanja u ovom programu, neka mi se javi, i drage volje ću pomoći da uhvati osnove. Ukoliko želite da sami naučite, na internetu postiji gomila sajtova sa funkcijama koje se koriste u ovom programu. Srećno!

4. Srpski citatni indeks
Bubamaro donesi mi goste
 SC indeks je odličan izvor naučnog materijala. Zašto uvek mora biti samo Vikipedija? Na ovom sajtu možete naći veliki broj časopisa, knjiga i radova iz različitih oblasti. Odličan je za školske projekte.

Ovo su bili neki predlozi sajtova i programa koje možete koristiti svakodnevno u svojim školskim radovima. Ako bude bilo zainteresovanih, predložiću još neke. Nadam se da će vam ovo koristiti.

Нема коментара:

Постави коментар