Странице

понедељак, 3. фебруар 2014.

Tesla vs. Edison

Nikola Telsa, svetski pronalazač, srpski otac nauke, genije koji nije znao za granice, obožavalac golubova, gospodar groma, bio je u sukobu sa bilijantnim američkim umom Tomasom Alvom Edisonom. Kada je u junu 1894. otišao u Ameriku, sa željom da doprinese svetu, nije mu bilo lako. Zaposlio se u Edisonovoj kompaniji, gde je radio na usavršavanju generatora jednosmerne struje. Tesla je tvrdio kako može da reši jedan od najvećih problema Edisonove kompanije i jednom prilikom Edison mu je obećao 50.000 tadašnjih američjih dolara, što bi danas bilo preko milion dolara, ukoliko uspe u tome. Nakon nekoliko meseci napornog rada Tesla je došao do rešenja. Kada je došlo vreme za isplatu Edison mu je rekao da se samo šalio i da Tesla ne razume Američki humor. Umesto 50.000$ ponudio mu je povišicu od 10$ mesečno. Istog trenutka Tesla je dao otkaz.
Tesla vs. Edison
Nakon toga, 1886. osniva svoju kompaniju i počinje da radi na pronalaženju boljeg načina za prenos električne struje. 1888, licenciran od strane Džordža Vestinghausa, Tesla predstavlja transformator naizmenične struje, koji joj je omogućio da prevaziđe ograničenja jednosmerne struje. Jednosmerna struja je do tada bila standard u Evropi i Americi i njen zastupnik je bio niko drugi do Edison. U tom periodu nije bilo moguće menjati napon jednosmerne struje, pa bi bilo potrebno dovesti jedan kabel do svake kuće za uređaje koji rade na različitom naponu (na primer ventilator i sijalicu), što bi bili vrlo skupo i nepraktično. Danas je se napon jednosmerne struje može menjati (mahom zahvaljujući Teslinim patentima). Takođe, bilo je veoma teško prenositi jednosmernu striju. Dolazilo je do ogromnih gubitaka i bilo elektrane su mogle snabdevati okolinu od svega 3 kilometra. Za razliku od nje, naizmenična struja se mogla prenositi na stotine kilometara, sa znatno manjim gubicima. To je bilo moguće upravo zahvaljujući transformatorima koji su povećavali napon struje kada se prenosila i ponovo ga smanjivali na određenu vrednost, kako bi se mogla koristiti za različite uređaje u domaćinstvima. Takođe, uvođenjem trofaznog elektro-energetskog sistema, preopterećenja mreže su svedena na minimum.
Došlo je do sukoba između Tesle i Edisona, i naizmenične struje (Alternating current) i jednosmerne stuje (Direct current). Rat struja, ili kraće AC/DC (svi smo barem čuli za njih), je postao vrlo žestok. Edison se protivio naizmeničnoj struji, lagao je da je opasna (čak je jednom spržio slona u javnosti kako bi to dokazao). Pobeda naizmenične struje nad jednosmernom, značila bi poraz za Edisona. On bi tada morao da promeni mnogo toga u svojim kompanijama širom Evrope i Amerike, ali i da se odrekne svojih patenata.
Međutim, izgradnjom hidroelektrane na Nijagarinim vodopadima, potvrđeno je da je Teslina naizmenična strua neuporedivo bolja od Edisonove jednosmerne. Kada je video poraz pred vratima, Edison je okrenuo priču, i čak u svojim fabrikama počeo proizvoditi mašine koje rade sa naizmeničnom strujom. Iako je stopa korišćenja jednosmerne struje danas znatno smanjena, jednosmerna struja se nije zauvek izgubila. Sistemi jednosmerne struje i dalje postoje, na primer za osvetljenje u autima, punjenje i paljenje akumulatora, baterije u telefonima itd.

Нема коментара:

Постави коментар