Странице

недеља, 20. април 2014.

Teslino jaje

Znate li šta je Kolumbovo jaje? Lako rešiva, iako naoko teška zagonetka.
Kolumbo je navodno od svojih protivnika zatražio da postave jaje uspravno. Svi su pokušavali, ali kad to nikome nije uspjelo, Kolumbo je kucnuo vrhom jajeta o sto i ono je ostalo uspravno. Kada su mu rekli da su i oni to mogli napraviti, Kolumbo im je odgovorio: 'Zašto niste?'. To je značilo – zašto niste vi otkrili Ameriku kada je to tako lako?


Demonstracionu napravu "Teslino jaje" Nikola Tesla proizveo je 1888 godine, a 1893 godine na Svetskoj izložbi u Chicagu demonstrirao je pomoću nje delovanje obrtnog magnetnog polja - postavivši metalno (bakreno) jaje u rotirajuće elektromagnetno polje kako bi se to jaje rotacijom uspravilo na svoj vrh. Teslin izvorni uređaj koristio je gvozdeni stator, na koji su bile učvršćene četiri zavojnice. Uređaj je bio napajan dvofaznim naizmeničnim izvorom struje kako bi se stvorilo rotirajuće magnetno polje. Uređaj je radio sa strujom od 25 do 300 herca.

Ovim svojim genijalnim otkrićem, i jednako genijalnom demonstracijom pomoću tog jajeta, Nikola Tesla privukao je pažnju investitora prema mogućnostima naizmenične struje, omogućio je izradu prvih elektromotora naizmenične struje, a time i njenu primenu u najširem opsegu.

Zbog svega ovoga, Teslino jaje na najbolji način simbolizuje činjenicu da se rad čoveka sa ovih prostora u svetu prepoznao kao vrhunsko inovatorsko delo svog vremena, koje je taj inovator za potrebe privlačenja kapitala i tržišnog zaživljavanja njegovog izuma znao odlično prezentovati javnosti i potencijalnim investitorima koristeći posebno dizajniranu napravu - Teslino jaje.

Нема коментара:

Постави коментар