Странице

петак, 7. фебруар 2014.

Kroz vasionu i vreme

‚‚Samo su dve stvari beskonačne: svemir i ljudska glupost. Mada za ovu prvu nisam potupno siguran‚‚
-Albert Anštajn
 Svi smo se mi nekad zapitali koliki je svemir, ili možda koliko može još da traje? Lično, nadam se da čovečanstvo nikad neće doživeti neku od mogućih sudbina koje mogu zadesiti svemir, a koje ću vam predstaviti u daljem tekstu. Daću vam mali nagoveštaj... nijedna nije baš prijatna! O čemu se radi? Navodno, svemir se širi, i to još od velikog praska. Kako to može uticati na sudbinu svemira, predstaviću vam u daljem tekstu!

1. Veliko hlađenje
The wolf of the universe
Ne, ovo nije scenario u kome nestaju sve zvezde i sve umire u okrutnoj hladnoći... to je scenario posle ovog! Kao što rekosmo, svemir se širi, a za to možemo i da okrivimo Tamnu energiju! Šta je to? Pa neko još to ne zna za sigurno, ali da se onda protivi sili gravitacije, to je potvrđeno. Verovali ili ne, Tamna energija čini oko 70% svemira, tamna materija oko 25% a svemir koji možemo da vidimo svega nešto manje od 1%. Onda je logično da Tamna materija ima veliki uticaj na širenje svemira, ali ako se ovaj utisak bude smanjio u narednom periodu, može doći do velikog hlađenja, koje bi se odvijalo kroz beskrajno dug vremenski period, a proces se ne bi nikad okončao! Svemir bi doživeo hladnu i sporu smrt, ili takozvano ‚‚Veliko hlađenje‚‚.

2. Modifikovano veliko hlađenje
 
Hubble deep field slika!


 Modifikovano veliko hlađenje predstavlja varijaciju na gore pomenuti slučaj. U ovom slučaju, uticaj Tamne energije ostaje nepromenjen kroz vreme i svemir nastavlja da se širi ubrzano. Pod tim uticajem, objekti nevezani jakom gravitacijom biće rastavljeni, i sa vremenom dosegnuće brzinu svetlosti (prostor može da se širi tom brzinom, iako materija i zračenje ne bi mogli). Na ovaj način, svemir takođe skončava dugom i hladnom smrću. Pa do sad ste sigurno primetili da svemir baš i ne može da skonča i vatri i ognju? Pa postoji i ta varijanta... a to je

3. Veliko urušavanje
Zovite Vučića!!

Da bi se ovaj scenario odigrao, potrebno je da se uticaj Tamne energije drastično promeni, što je malo verovatno. Međutim, ako se desi, to znači da će čitav univerzum kolapsirati u jedan ogroman, gust, beskrajno vruć singularitet. Nešto suprotno Velikom prasku,tačnije, svi se vraćamo odakle smo došli, u p**u m******u. Da, postoji mogućnost da sve nestane u vatri i ništavilu, ali šanse za to trenutno su minorne. Ipak, predlažem da se Vučić obavesti o ovoj aktivnosti...

4. Veliko cepanje
The eye of Sauron
 Po mom mišljenu najgori scenario! Ovde bi se uticaj Tamne energije drastično povećao i ona bi mogla da savlada sve ostale sile, uključujući i gravitaciju. Sa vremenom bi se raspale galksije, posle njih bi nestali i sunčevi sistemi. U roku od samo nekoliko meseci, sve bi se razložilo do nivoa atoma, pa bi se i oni sami raspali, i ništa više ne bi postojalo. Vreme bi u tom trenutku potpuno stalo. Ovaj scenario moguć je u nradnih 20-30 miliona godina, što je izuzetno kratak period.

Nijedan od ovih scenarija nije baš lep prizor. Posledca delovanja Tamne energije je takođe i udaljavenje galaksija i zvezda međusobno te bi i detekcija ekstrasolarnih planeta bile otežana.
Ali, ima nade. mogućnost postoji i da će svemir večno trajati, međutim, sa sadašnjim odnosima energija i materije, ovaj scenario još nije našao mesto na ovoj listi, jer je i dalje približno nemoguć. Ali otom potom, još uvek imamo milione i miljarde godina da možemo bezbrižno da živimo i ne brinemo da li će nam se svemir urušiti pod nogama. Zato, uzmite časopis, zavalite se u fotelju i gledajte svoju omiljenu seriju, makar do početka škole/faxa/posla.

Нема коментара:

Постави коментар